Livsstil

Undvik sådan choklad. Den innehåller cancerframkallande fetter och minskar fertiliteten

Vi listar den ofta i samma rad som mjölk- och mörk choklad. Men det förtjänar det inte nödvändigtvis. Det är en vit choklad vars sammansättning lämnar en hel del övrigt att önska. Vi rekommenderar varför du bör vara försiktig med denna ”delikatess”.

Vit choklad är en särskild typ av choklad som skiljer sig från sina traditionella motsvarigheter – mjölkchoklad och mörk choklad – genom frånvaron av kakaomassa. Den uppstod i början av 1900-talet och blev snabbt populär på grund av sin krämiga konsistens och delikata smak. Men det handlade inte bara om smak. På 1930-talet rasade den ekonomiska krisen och man sökte efter alternativ till den dyra kakaomassan. Billigt kakaofett blandades därför med socker och mjölk. Än i dag är detta inte nödvändigtvis ett hälsosamt val.

Viktiga ingredienser

Om du gillar denna vita delikatess måste du vara uppmärksam på dess sammansättning. Dessa praliner innehåller ofta en försumbar mängd hälsosam kakaomassa, som är en viktig ingrediens i andra praliner. Du behöver inte heller leta efter något i dem när det gäller riktig mjölk. Vit choklad tillverkas huvudsakligen av mjölkvasslepulver, emulgeringsmedel (sojalecitin), mjölkfett, kakaofett, skummjölkspulver och artificiella smakämnen.

Vad ska man vara uppmärksam på?

Pulveriserad mjölk är helt enkelt ett förtjockningsmedel som framställs genom att vatten avdunstar från mjölk. På så sätt går värdefulla ingredienser förlorade, särskilt vitaminerna B2 och B12, vitamin A, betakaroten och folsyra. Istället extraheras oxysteroler, som kan bidra till åderförkalkning och cancer.

Kakaosmör, som ger choklad dess gulaktiga färg och innehåller antioxidanter, ersätts ofta av tillverkarna med skadliga hydrerade vegetabiliska fetter för att spara pengar. Transfetterna, som är resultatet av den industriella stelningen av vegetabiliska oljor, är inte en önskvärd del av kosten. De har betydelse för bukfetma, ateroskleros, hjärtinfarkt, diabetes, högt kolesterol och stroke. De kan även ha en negativ effekt på fertiliteten och vara skadliga för gravida kvinnor.

Vit choklad handlar om allt socker. Det värsta exemplet är att det finns upp till 65 g socker per 100 g choklad. Detta är raka motsatsen till mörk choklad, som till och med kan främja viktminskning. Vit choklad kommer alltid att vara det mest kaloririka valet av alla chokladsorter. En bar innehåller cirka 550-580 kcal.

Tillverkaren borde skriva det rakt ut – 65 gram socker är ungefär 1/3 kopp socker eller 15 teskedar socker.Och vi pratar om ”bättre” choklad som kostar mer än 10 pund!Det skulle vara billigare att helt enkelt smälta smör hemma med socker, mjölk och vaniljsmak.”– Vi läser i publikationen State of Knowledge.

Vi uppskattar choklad för magnesium, som bland annat förbättrar humöret, minskar trötthet och stöder muskelfunktionen. Mörk choklad innehåller i genomsnitt 165 mg magnesium per 100 g produkt. Spår av magnesium finns också i vit choklad. När det gäller vit choklad finns det ingen anledning att förvänta sig en tillförsel av denna värdefulla ingrediens.

Noah
Jag har i många år brunnit för att förbättra vardagen med praktiska tips och tricks. Här hittar du användbara tips för hem, trädgård och vardagsliv.