Non-stick-ytan på stekpannorna är en stor kemisk röra. Den som överskrider denna temperatur i Tjeckien är illa ute.
Teflon (polytetrafluoroetylen) uppfanns av den amerikanske kemisten Roy Plunkett den 6 april 1938. Idag steker vi på det, men det skapades av misstag i ett försök att framställa ett giftfritt kylmedium för frysar. På 1940-talet användes det i utvecklingen av atombomben och kom sedan att användas inom el-, kemi- och fordonsindustrin. År 1969 var det till och med en del av en rymddräkt och kom med till månen.
Teflon i köket
Den första teflonpannan föddes 1954. Den franske ingenjören Marc Grégoire och hans fru Colette kom på idén. År 1956 grundade Grégoire företaget Tefal. Teflonstekpannan kom till Amerika 1961. Den fördes över av den italienska immigranten Marion Trozzolo.
Vad kan Teflon göra?
Teflon kan hantera temperaturer från -70 °C till 327 °C. Det är non-stick, vattenavvisande, elektriskt isolerande och resistent mot kemikalier. Det används i laboratorier, inom verkstadsindustrin och vid tillverkning av vattentäta kläder. Det är mycket populärt i köket, särskilt för sina non-stick-egenskaper.
Är teflon farligt?
Beroende på omständigheterna. Om du hettar upp pannan till mer än 260 °C kan teflon börja avge farliga gaser och kemikalier, däribland två cancerframkallande ämnen.
Inandning av dessa ångor i mer än 4 timmar kan leda till en polymerångefeber som kallas tefloninfluensa. Den yttrar sig i form av frossa, feber, huvudvärk och värk i kroppen. Den uppträder 4-10 timmar efter exponering för ångorna. Det tar 12-48 timmar innan den försvinner.
Hur lagar man mat på ett säkert sätt på teflon?
- Överhett aldrig en stekpanna utan fett. Den kommer då att värmas upp mycket snabbt till en mycket hög temperatur.
- Tillaga på medelhög eller lägre värme, undvik hög värme.
- Ventilera när du lagar mat. Öppna fönstren, sätt på fläkten.
- När teflonytan på kastruller och stekpannor börjar lossna är det dags att skaffa nya köksredskap.
Foto: Shutterstock